Üregkitöltés.

Üregkitöltésnél a szigetelőanyag nem önállóan áll meg, hanem két felület közé kell befújni.

Itt a tömörsége nagyobb, mint a nyílt befújás esetén, és nagyobb, mint a szálas szigetelőpaplanok, vagy a fújt üveggyapot bedolgozása esetén. Üregkitöltéssel fújunk födémeket, szarufaközöket, főfalat, és válaszfalat.

  • A födém lehet padlásfödém, ami külső födém, függetlenül, hogy a tetőtér beépített e vagy nem, ebben az esetben hőszigetelés szükséges, és lehet közbenső födém, ami két emelet, vagy a földszint, és a tetőtér között van, ahol inkább hangszigetelés kell. Befújással mindkét födémet jól lehet szigetelni. Külön megemlíteném a parasztházak látszó gerendával épített sarazott födémjeit, amelyet később alulról nádpadlóval borítottak. Az itt keletkezett üreget a padlástér felől keskeny sávban megbontva utólag is fel tudom tölteni papírszigeteléssel. Hangszigetelés szempontjából a befújás határozottan előnyös, mivel teljesen kitölti az üreget, és a doboz hangerősítését elfolytja.
  • Szarufaközök a tetőtér beépítésénél levő, a szigetelők által ferde síknak nevezett felületek. A szarufákat statikailag a fogópár, népiesebb néven kakasülő fogja össze. ennek feladata, hogy a szarufákat ne engedje szétnyílni. Tetőtérbeépítésnél ez szokta a mennyezet helyét megadni. A szarufaközöket általában eddig szokták szigetelni üregkitöltéssel, majd a fogópárok fölötti mennyezetet nyílt befújással. Ennél a kivitelezési módnál fogópárig szigetelt tetőről beszélünk, ezt többnyire a padlástér felől szoktam befújni. Alacsony belmagasság esetén a fogópároknál nem készül mennyezet, a fogópárok benyúlnak a lakótérbe, és a szigetelés felmegy a tetőcsúcsig. Ilyenkor tetőcsúcsig szigetelt tetőről van szó, és a befújást többnyire kívülről, a cserép, vagy más héjazat felől készítem.
  • Függőleges falak lehetnek főfalak, és belső válaszfalak. Főfalak könnyűszerkezetes házak falai, vagy téglaház tetőtérbeépítésénél a könnyűszerkezetes parapetfalak. Ezeknek a befújásos szigetelése esetében kihasználható a cellulózszigetelés azon előnye, hogy a magas hőtehetelensége miatt a lakásban tartózkodók hőérzete olyan mintha az tégla falazatú lenne.   Befújással válaszfalakat is lehet szigetelni, aminek szintén vannak előnyei, de erre csak ritkán kerül sor, mert a kis felületek miatt csak akkor kérik, ha épp a helyszínen dolgozom.